От самото си създаване Shimoda се стреми да покрие високите стандарти за качество, нужни на една раница, за да е подходяща за планински преходи. И също от толкова време нашата марка присъства в топ 10 класациите на редица медии и издания за Най-добра планинска раница.

Shimoda е проектирана от планинар, увлечен по фотографията, по начин, по който нейната функционалност да съответства нa нуждите на потребителя ѝ, и в единия, и в другия случай. С множество екстри, гъвкавост, модулни вложки, които може да ползвате за да защитите принадлежности, аксесоари и техника, раниците на Shimoda могат да поберат както фотографското ви оборудване, така и планинската ви екипировка, като ски и пикели.

(За повече информация относно модели погледнете нашата презентация)


Какво обаче, освен дизайна, прави тези раници толкова добри, качествени и предпочитани от редица планинари? 


МАТЕРИАЛИТЕ

За раници, чиято експлоатация предполага да бъдат поставяни директно върху земята, да ви придружават при пътувания през трудни, неравни терени, устойчивостта на абразия, протривания и външни влияния е от голямо значение.

Ето защо при проектирането на Shimoda взехме предвид това, и помислихме за здравината на материалите от които ще произведем раниците.

Shimoda Explore v2, а също и външната обвивка на Action X се състоят от следния материал: Nylon 7x7 RS PU OX Carbonate

И двете серии използват комбинация от найлон с 210d и 420d (d – дение). Използваме по-тънки 210d слоеве в области, които не търпят толкова протриване или опън (като горните панели). Друга причина за използването на по-лекия 210d е, че ни позволява да спестим от тежестта на раницата.

Всички раници се характеризират със 7x7mm Ripstop (RS) найлон, за да се предотврати разкъсване. Ако целостта на външната обвивка се наруши, подобната на решетка шарка на материите ще затрудни разширяването и увреждането ѝ навътре.

Текстилната повърхност на найлона има сплитка тип Оксфорд (OX). Това е класически модел сплитка, който не привлича излишно вниманието, така както го правят по-ярките и модерни.

Долната страна на текстила е завършена чрез процес на впръскване на полиуретан (PU), който помага да се предотврати проникването на вода в раницата (нанася се върху вътрешната повърхност на текстила).

Външността е завършена чрез ламинирано покритие от карбонатна смола. Съставена е от 6 различни вида смоли и е специално създадена от производителя с превъзходна устойчивост на абразия и вода. 

  


Ако вместо това използвахме по-често срещаното в производството издръжливо водоустойчиво покритие (DWR), то това покритие би било по-податливо на износване. В случай, че нашите потребители видят следи от протриване по външната обвивка, нека бъдат спокойни, че покритието от смола върши работата си ефективно и предпазва действителната найлонова обвивка (и тяхното оборудване).

Ламинирането на найлона със смола става чрез нанасянето ѝ на няколко слоя, точно преди да влезе в пещта за ламиниране на текстил. Смолата се ламинира по време на термичната обработка, докато преминава през пещта. След това излиза, изсушава се и се охлажда. Този процес се повтаря няколко пъти, за да се гарантира, че няма да има пропуснато място на повърхността. Процесът на наслояване осигурява превъзходна издръжливост, тъй като е много по-трудно износването на множество слоеве отколкото само на един.

И накрая, действителният процес на боядисване (багрене) включва комбинирането на цветови пигменти в смолата. Това дава на влакната найлон много по-плътен, по-гладък и фин завършек. По-важното е, че цветът е много по-устойчив на избледняване спрямо по-често използваните методи за багрене.

 

Как да поддържаме раниците си?

За да удължите живота на раниците си е добре да полагате грижи за тях и да ги почиствате редовно. Раниците могат да бъдат почиствани с влажна кърпа и мек сапун. Всичко по-грубо може да доведе до износване на покритията. Може (и е препоръчително) да се използват DWR спрейове, всеки сезон или когато прецените че е необходимо. Също така е препоръчително да простирате и оставите раницата да изсъхне добре с разкопчани ципове. Ако се замърсят е добре да се използват подходящи поддържащи препарати за да запазят лекотата си на отваряне/затваряне.